Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie.

Witamy, Zaloguj się



Diamenty - Brylanty

Diamenty są kamieniami tak cennymi, iż warto przed ewentualnym kupnem tego małego cudu wiedzieć za co się płaci i jak jest on wyceniany. Dokonując oceny jakości oraz wartości oszlifowanego diamentu należy brać pod uwagę cechy określone przez zasadę tzw. 4C. Skrót ten pochodzi od pierwszych liter angielskich słów: colour (barwa), clarity (barwa), cut (szlif), carat (karat).

Kolor (Colour)

Idealne diamenty nie powinny mieć żadnego koloru lecz być zupełnie przezroczyste jak kropla wody źródlanej. Zmianę barwy diamentu określa się na podstawie skali poczynając od idealnej bieli (D) do głęboko kolorowego (Z).

 

 

Czystość (Clarity)

Czystość diamentu zależy od ilości, rodzaju, położenia, rozmiaru oraz koloru wewnętrznych wtrąceń zwanych inkluzjami oraz zanieczyszczeń zewnętrznych tzw. skaz.

Niedoskonałości te powstały w trakcie powstawania diamentu w magmie wulkanicznej.

 

Szlif (Cut)

To właśnie prawidłowy szlif nadaje diamentowi jego piękno oraz blask, czyli brylancję. Ze wszystkich cech brylantu określanych mianem 4C tylko na tą jedną wpływ ma człowiek. Używając bowiem precyzyjnych matematycznych formuł szlifierz przekształca kawałek skały w lśniący brylant.

Kiedy szlif diamentu jest wykonany w prawidłowych proporcjach światło wpadające do środka jest odbijane od jednej fasetki do drugiej a następnie wraca górą kamienia dając blask i iskrzenie. Odpowiedni szlif jest kluczem do piękna i podnosi wartoś kamienia.

 

 

 

Masa (Carat)

Karaty to waga bądź masa diamentu. 5 karatów odpowiada masie jednego grama. Jeden karat dzieli się na 100 punktów. Mimo, że rozmiar jest najbardziej oczywistym czynnikiem określającym wartość diamentu, 2 diamenty tej samej wielkości mogą mieć bardzo zróżnicowane wartości w zależności od 3 pozostałych właściwości.